Szabad Föld 2023-05-05

Szabad Föld, 2023. május 5.
Lejegyezte: Varga Attila

Laci, a Suzuki

DEÁK FERENC a hajdúszoboszlói retró múzeum alapítója, rádiós műsorvezető. Debrecenben született 1964-ben. Eredeti szakmája dízelmozdony-szerelő, de mindig is vonzotta a média és az irodalom világa. Összegyűjtött tárgyaiból feleségével, Kállai-Deák Erikával létrehozta Magyarország első retró múzeumát, amely a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum egyik leglátogatottabb kiállítása. Nagyhegyesen az önkormányzat segítségével már két alkalommal megrendezte az NDK-motorok találkozóját.

1. Milyen a viszonya a születési helyével?
Debrecenben, azon belül a Homokkertben születtem. Abban az időben cseperedtem fel, amikor még nem volt mobiltelefon. Amennyiben kellett egy metszőollót kölcsönkérni, akkor álmentünk a szomszédba, és másfél órát beszélgettünk.

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
Nem. Szerintem, ha eljön az idő, és lepereg az a bizonyos film, az marha érdekes lesz!

3. Mit szeret önmagában?
Azt szeretem önmagamban, hogy majdnem mindenki szeret. Az az egy százalék meg nem számottevő.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?
Amikor ropogtatják közvetlen mellettem a chipset meg a pop-cornt.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
Thelonious Monk bőrébe bújnék egy napra szívesen. Személyesen nem találkozhattunk. Így csak felvételről élvezhettem a különleges zongorajátékát. A koncertek alkalmával jobb kezén hatalmas gyémántgyűrűt hordott. Szeretnék egy napra olyan hangszeres tudás birtokosává válni, mint ő, hogy a korlátokat áttörve, könnyedén szárnyalhassak a harmóniák világa között. A jazz számomra a zenék királya.

6. Mit szeret/nem szeret az ellenkező nemben?
Balzac szavait idézve: A nőknek megvan az a képességük, hogy egyetlen szempillantás alatt mindent meglássanak. A nők, ha szeretnek, mindent megbocsátanak nekünk, még ballépéseinket is. De ha nem szeretnek, semmit sem néznek el nekünk, még erényeinket sem.

7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen?
Havi 200 pengő fixszel az úri középosztály tagjaként Budapesten élni a múlt század '10-es, '20-as éveiben. Ez a réteg talán a korszak legösszetettebb társadalmi rétege volt. Szinte mindenki a középosztályba tartozott, aki az arisztokrácia és a munkásság-parasztság között létezett. Ma úgy mondanánk, az "erős közép". Filmstúdiót üzemeltettem volna Pesten, vagy cukrászdám lett volna a Városligetben. Szabadidőmben a híres kávéházakat jártam volna sorra, a Centrálban meglestem volna a nyugatosokat. A New Yorkban autogramot kértem volna Josephine Bakertől.

8. Mikor kezdték érdekelni a ma már retrósnak tekinthető tárgyak?
2006-ban néhány gyermekkori emlékemet papírra vetve jelent meg a debreceni ihletésű első kisregényem, a Homokkerti capriccio. Abba a világba kalauzolom el az olvasót, amikor az iskolákban kisdobosok és úttörők fújták a mozgalmi nótákat, ezermester ügyességű melósok gyártották mosógépmotorból a fűnyírót. A könyvem kapcsán kezdtük el feleségemmel gyűjteni a régi dolgokat. Amikor már nem fértünk a garázsunkban a sok holmival, akkor mutattuk be először a nagy nyilvánosság előtt Magyarország első retró kiállítását. Anyagunk állandó kiállításként jelenleg is látható Hajdúszoboszlón a Bocskai István Múzeumban.

9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgya, amihez mindenáron ragaszkodik?
Hihetetlenül tudok ragaszkodni akár egy régi kártyanaptárhoz is. Ez egyébként nálam nem értékfüggő. Imádom a húszéves Suzukimat, azt Lacinak neveztem el. Vagy itt van Stefan, a V2-es Yamahám, annak az első motoros gazdája egy osztrák üzletember volt.

10. Hogyan lett amatőr filmrendező?
A hályogkovács bátorságával szeretek olyan dolgokba vágni, amikhez abszolút nem értek. Épp ezért nincsenek korlátaim, mert nem is ismerem őket. Szerencsére mindig találok egy-két barátot, aki támogat, bármilyen lehetetlennek tűnő dolog jut is az eszembe. Macska a betonban címmel másfél órás áldokumentum-vígjátékot forgattunk. A film támogatások, adományok útján lett finanszírozva, elkészítve. A szűk költségvetés szerint az alkotás körülbelül kétmillió forintból valósult meg. Tulajdonképpen a nulláról indulva próbáltunk maradandót alkotni. A film ettől vált igazán izgalmassá, életszerűvé.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbbet, van-e kedvenc könyve?
Ez olyan megválaszolhatatlan kérdés, mint az hogy melyik a legjobb kocsi a világon. Kinek mi jön be. Sok jó könyvet olvastam. Bár mostanában a kifejezetten rossz versekért, könyvekért, kéziratokért vagyok oda. Azt keresem, mi motiválja az írót, hogy végbe vigye tervét és meglepjen minket egy igazán kínzó élménnyel.

12. Van-e kedvenc érdeklődési területe, időtöltése?
Magamat is meglepem néha csapongásaimmal ezzel kapcsolatban. Januárban vettem egy basszusgitárt. Ám lusta vagyok megtanulni kottát olvasni. Ezért internetes oldalakat nézve teszem az ujjaimat a húrra, így pengetek.

13. Milyen zenét szeret?
A hatodik X-hez közeledve ma már inkább letisztult jazzt, big bandet, swinget hallgatok.

+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna?
A záróvonalon előző autósokat hatalmas, erős karjaimmal kiemelném, és visszahelyezném a reggeli kiindulási pontjaikra, a házuk előtti parkolóba.

© Copyright 2023 Dalnoky Ferenc