Hajdú-Bihari Napló 2008-05-08

Hajdú-bihari Napló, 2008. május 8.
írta: Fábián György

Az első retromúzeum

Elkészült a hatvanas-hetvenes éveket idéző Homokkerti Capriccio második része.

Debrecen (HBN) – Az 1964-ben született, és eredeti szakmája szerint dízelmozdonyszerelő Dalnoky Ferenc akkor kezdett el a gyermekkorából származó tárgyakat gyűjteni, amikor megírta az emlékeit, és a könyvet fotókkal szerette volna illusztrálni. – A feleségemmel láttunk neki összeszedni a jellemző holmikat, s körülbelül egy év alatt már ezernél tartottunk. Azóta sem tudtuk abbahagyni. Tele-a pince, a padlás – a favágós perselytől a similabdán át a felhúzható ugrótigrisig. Tárgyaiból a napokban kiállítás nyílt jelenlegi lakóhelyén, Ebesen a Széchényi Ferenc Tájmúzeumban (Ady Endre u. 6-8.).
– Örülünk ennek a kiállításnak, de végleges helyet keresünk, mivel ez Magyarország első retromúzeuma – mondta Dalnoky Ferenc, aki megírta már a Homokkerti Capriccio második részét is. Mivel kiadói szerződése még nincs, néhány hónapot biztosan várni kell a megjelenésére. Az első rész azonban nagy sikert aratott, felkeltette a filmrendező, Tímár Péter figyelmét is.
– Remek együttműködés (és barátság) alakult ki köztem és az író, Dalnoky Feri között. A forgatókönyv is készül, tehát mind a ketten nagyon bízunk abban, hogy egyszer megvalósulhat ez a mozi – nyilatkozta a Naplónak a legsikeresebb hazai rendezők egyike, Tímár Péter.

© Copyright 2023 Dalnoky Ferenc